Vaš prispevek

Spoštovane prijateljice in prijatelji otrok!

Že več kot dve desetletji doma in po svetu vsak dan delamo pomembne spremembe v dobrobit otrok. Pomagamo otrokom beguncem in migrantom v Sloveniji in po svetu. Ob hudem potresu v Ekvadorju aprila lani smo zbirali sredstva za nujno pomoč. Konec maja lani smo s košarkarjem Boštjanom Nachbarjem obiskali otroke v Gvineji, ki je med našim obiskom razglasila uraden konec epidemije ebole ter osveščali o pomembnosti izobraževanja v kriznih razmerah.

Devet tisoč mesečnih darovalcev v programu Starši otrok sveta zagotavlja redno dolgoročno razvojno pomoč otrokom v državah v razvoju. Poskrbimo, da otroci niso lačni. Gradimo vodnjake, da lahko pijejo čisto vodo. S cepljenjem preprečujemo umirjanje otrok zaradi nalezljivih bolezni. Gradimo in opremljamo šole, da jim omogočimo izobrazbo in s tem lepšo prihodnost.

Naše osnovno poslanstvo je pomoč otrokom v državah v razvoju, kar pa ne pomeni, da smo pozabili na otroke v Sloveniji. Otrokom, ki se znajdejo v stiski, pomagajo naši prostovoljci v več kot 600 Varnih točkah - javnih prostorih po vsej državi. Trinajst slovenskih mest je vključenih v projekt Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta.

Organiziramo strokovna izobraževanja in srečanja za izpopolnjevanje zdravstvenega osebja, dvanajstim ustanovam v Sloveniji smo podelili naziv Novorojencem prijazna porodnišnica, trem pa Dojenju prijazna zdravstvena ustanova.

Več kot dva tisoč prostovoljcev nam vsak dan nesebično pomaga graditi svet po meri otrok. Z njihovo pomočjo smo s projektom Punčka iz cunj s cepljenjem proti šestim otroškim nalezljivim boleznim v rešili življenja več kot 17.800 otrok.

Posebej ponosni pa smo, da povsod po Sloveniji srečujemo s člani velike UNICEFove družine, našimi darovalci. Brez njihove solidarnosti ne bi mogli doseči pozitivnih sprememb v življenjih najranljivejših otrok.

UNICEF-ove voščilnice so že sedem desetletij simbol pomoči otrokom, ki jo najbolj potrebujejo. Voščilnice in darila, ki jih kupujete in podarjate, nam omogočajo, da dostavimo nujne pošiljke pomoči na krizna območja v samo 24 urah. Z nakupom izdelkov podprete UNICEF-ove programe in otrokom v državah v razvoju omogočite lepšo prihodnost.

Združeni lahko za otroke naredimo še več. Vabim vas, da naročite voščilnice in darila, ki pomenijo tisočem otrok boljše življenje in z njimi polepšate življenja ljudi, ki jih imate radi. Združeni smo močnejši.

V imenu otrok: HVALA

Tomaž Bergoč, Izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF